فهرست مطالب

با ما همراه باشید تا با انواع چاپ آشنا شویم ، یک به یک توضیحات مراحل و روش های آنها را بررسی کنیم و ببینیم هرکدام چه کاربردی دارند ؟

بررسی کاربردی ترین روش های انواع چاپ

در دنیای امروزی پر از فناوری و تکنولوژی، تبدیل ایده‌ ها به واقعیت، غالبا از طریق انواع چاپ انجام می‌پذیرد. انواع پرینت، یکی از راه‌ های عینی برای انتقال اطلاعات و آثار هنری به جامعه است. این فرایند از انواع مختلف و گسترده ای برخوردار است، از سنتی و آفلاین تا روش های نوین در دنیای دیجیتال.

در ادامه، به بررسی انواع مختلف می‌پردازیم تا درک عمیق‌ تری از هرکدام ارائه می‌دهیم. از پرینت افست کلاسیک و متداول گرفته تا دیجیتال پویا و پرینت اسکرین با تکنیک‌های خاص، تمام جوانب این فرآیند هنری و تجاری را بررسی خواهیم کرد.

همراه با ما باشید تا در این جهان سفری شگفت‌آور شروع کنیم و از نزدیک با تکنولوژی‌ها و روش‌هایی که پشت پرده ایجاد این آثار می‌ایستند، آشنا شویم…

چاپ افست Offset Printing

چاپ افست (Offset Printing)
چاپ افست (Offset Printing)

در چاپ افست اولین کار ساخت صفحاتی از جنس آلومینیوم در قالب زینک (پلیت) است، این کار در بخش لیتوگرافی، براساس طرح اولیه، انجام می‌شود.

در نوع افست از سیستم چهار رنگ CMYK استفاده می شود ، بنابراین نیاز است برای طرح ها ، چهار زینک مجزا و تفکیک شده ساخته شود، البته در برخی موارد یک زینک دیگر برای ترکیب رنگ خاص دستی نیز تهیه می‌گردد.

پس از تهیه هر کدام از این زینک‌ها می‌بایست آن‌ها را جداگانه در قسمت برج‌های رنگی دستگاه قرار داد. در این حالت هر زینک از یکی از چهار رنگ CMYK استفاده می‌کند، بدین ترتیب زمانی که کاغذ از هر یک از رول هایی که به یکی از رنگ ها آغشته شده می گذرد، رنگ مربوطه و متناسب با درصدهای رنگی طرح اولیه بر روی کاغذ منتقل می‌گردد تا در آخرین قسمت، تصویر نهایی حاصل شود.

فتوکپی افست یکی از محبوب‌ترین روش‌ها است و برای کپی حجم بالا کاربرد دارد. این روش برای پرینت کتاب‌ها، مجلات، بروشورها و کاتالوگ‌ها کاربرد دارد.

چاپ افست
چاپ افست

چاپ با قالب

چاپ با قالب ، نام دیگر چاپ افست (Offset Printing) است که یکی از رایج‌ترین روش‌های صنعتی است که در بسیاری از چاپخانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش، همان طور که در پاراگراف بالا گفته شد، قالب از یک رول آلومینیومی یا پلکسی گلاس ساخته می‌شود، این قالب به صورت مسطح و تراشه شده باید باشد.

در این روش، جوهر از روی قالب برداشته شده و بر روی سطح برگه‌ها منتقل می‌شود. به دلیل استفاده از قالب ، این روش مناسب برای تیراژ بالا و تکثیر حجمی است.

مزایای چاپ افست

۱- قیمت مناسب در تکثیر حجمی

۲- کیفیت بالا

۳- قابلیت کپی بر روی انواع کاغذ

۴- قابلیت رنگ‌های خاص و پنتون

۵- انتقال بهتر جوهر و تصاویر در پرینت برگه‌های بزرگ

معایب چاپ افست

۱- زمان تنظیم قالب برای فتوکپی های باحجم کم ، خیلی زیاد است

۲- هزینه بالای ساخت قالب برای تیراژ کم

۳- نیاز به تخصص کارگران و اپراتورهای مربوطه

۴- قابلیت تکثیر برگه‌های کوچک، بسیار محدود است.

چاپ دیجیتال Digital Printing

دستگاه چاپ دیجیتال (Digital Printing)
دستگاه چاپ دیجیتال (Digital Printing)

چاپ دیجیتال یکی از انواع چاپ است که در آن از فناوری دیجیتال برای تولید نسخه‌ها استفاده می‌شود. در این روش، فایل مورد نظر ، به یک دستگاه دیجیتال ارسال می‌شود و سپس دستگاه، مستقیماً طرح را روی کاغذ یا سایر مواد ، پرینت می‌کند.

چاپ دیجیتال معروف به سریع و آسان است، دیگر خبری از پیچیدگی ها و زمان بر بودن پرینت افست نیست. در این روش، جوهر به طور مستقیم بر روی سطح منتقل می شود.

نکته یا تفاوت مهم آنجاست که پرینت دیجیتال فقط برای رنگ‌ های سیاه و سفید و CMYK قابل استفاده بوده و قادر به رنگ‌های واقعی مانند پنتون یا HKS نیست.

اگر نیاز به رنگ دقیق و واقعی و مطابقت کامل پنتون داشته باشد، پرینت دیجیتال گزینه مناسبی نخواهد بود.

پرینتر لیزری و چاپگر جوهرافشان نمونه‌ای از چاپ دیجیتال هستند. چاپخانه ها هم از همین دستگاه ها فقط در سایز بزرگتر و نیمه صنعتی که سریع‌تر و دقیق‌تر هستند استفاده می‌کنند.

این روش برای مقالات، جزوات، کارت های ترحیم، پوستر، بروشور و سایر موارد مناسب است.

مزایای چاپ دیجیتال

  • یکی از مزایای دیجیتال نسبت به افست، سرعت بیشتر در تولید نسخه‌های فتوکپی است. در این نوع، برای تولید هر نسخه، نیازی به ساخت فلزات قالب نیست و به جای آن، از فناوری جوهرافشانی استفاده می‌شود که به سرعت بیشتری در تولید نسخه‌ها منجر می‌ گردد.
  • قابلیت پرینت به صورت پیوسته و بدون نیاز به توقف دستگاه برای تعویض کاغذ را دارد و این امر به دستگاه اجازه می‌دهد که در یک زمان کوتاهتر، تعداد بیشتری از نسخه‌ها را تولید کند.
  • قابلیت تنوع بیشتری در تولید دارد. در این روش، می‌توان به راحتی از کاغذهای مختلف و رنگ‌های مختلف استفاده کرد.
  • امکان تغییرات به صورت شخصی‌سازی شده را نیز فراهم می‌کند.

معایب چاپ دیجیتال

دیجیتال با تمامی مزایا و امکانات خود، معایبی نیز دارد که در برخی موارد ممکن است باعث شود که این روش کپی را انتخاب نکنیم. در زیر به برخی از معایب پرینت دیجیتال اشاره شده است:

  • ۱. محدودیت در انتخاب مواد: کپی دیجیتال بیشتر بر روی کاغذهای باریک و لطیف انجام می شود و معمولاً این روش روی سایر مواد مانند پارچه، چرم و یا فلز، که در افست می توان از آن ها استفاده کرد، امکان پذیر نیست.
  • ۲. کیفیت پایین تر: هر چند اخیرا کیفیت روش دیجیتال به صورت چشمگیری بالا رفته است، اما هنوز کیفیت افست بهتر است و معمولاً در افست مقدار جزئیات بیشتری بیان می شود.
  • ۳. هزینه: هزینه فتوکپی دیجیتال معمولاً بیشتر از هزینه افست است، به خصوص در صورتی که تعداد نسخه ها زیاد باشد. در این موارد، استفاده از افست  به صرفه تر است.
  • ۴. محدودیت در اندازه: پرینت دیجیتال معمولاً محدود به اندازه کاغذی است که در پرینتر دیجیتال قابل قرارگیری است. در حالی که در افست می توان از اندازه های بزرگتری استفاده کرد.

چاپ اسکرین Screen Printing

در روش پرینت اسکرین، صفحه‌های نازکی از پلی استر تولید شده که روی آن‌ها تصویر برجسته شده است و برای کپی بر روی کاغذ استفاده می‌شود. در این روش، رنگ‌ها به صورت جداگانه اعمال می‌شوند.

موارد استفاده چاپ اسکرین

برای پرینت بر روی سطوح صاف مانند تی‌شرت، فلزات، چرم و پارچه‌ها مناسب است.

در انواع چاپ دیگری مانند روی پارچه، لوگو و نام تجاری بر روی تجهیزات الکترونیکی، بسته‌بندی و تزئینی و سایر موارد مشابه نیز استفاده می شود.

روش چاپ اسکرین

در این روش، یک قالب (Screen) به کمک یک فریم ثابت می‌شود. سپس با استفاده از یک روکشی مخصوص که شامل حفره هایی با اندازه مشخص است، رنگ درون قالب پخش می‌شود. سپس قالب روی سطح مورد نظر گذاشته شده و رنگ از حفره ها روی سطح فشرده شده و روی آن نقش می بندد.

مزیت اصلی این روش، قابلیت نقش بستن طرح مورد نظر روی سطوح مختلف است.

همچنین، این روش به خوبی برای سطوح غیر صاف، مانند روی پارچه‌های مختلف، مناسب است. با این حال، این روش هزینه بالایی دارد. همچنین، این روش برای پرینت روی سطوح منحنی مناسب نیست و نیاز به ساخت قالب جدید برای هر طرح جدید دارد که هزینه زیادی را به همراه خواهد داشت.

چاپ اسکرین (Screen Printing)
چاپ اسکرین (Screen Printing)

تفاوت چاپ اسکرین با چاپ افست

اسکرین و افست دو روش متفاوت در این صنعت هستند که هرکدام دارای ویژگی‌های منحصر به فرد خود می باشند. در ادامه تفاوت‌های این دو روش را بررسی می‌کنیم:

  1. روش: در افست، روش پرینت یا کپی از روی صفحه آلمینیومی (بلوک یا همان زینک) است، در حالی که در اسکرین، روش پرینت از روی الگویی با بافت نامتناهی (مش) استفاده می‌شود.

  2. کیفیت: با وجود اینکه افست به عنوان یک روش بسیار پرکاربرد، کیفیت بالایی از نظر دقت و وضوح ارائه می‌دهد، اما روش اسکرین به دلیل استفاده از الگوی مش بافت دهنده، قابلیت پرینت بر روی انواع سطوح نامنظم و پردردسر را دارد و به همین دلیل معمولاً برای نقش بستن روی اشیاء مختلف مانند لباس، محصولات چرمی و یا سفال استفاده می‌شود.

  3. حجم: افست برای حجم بالا مفید است، زیرا امکان تکثیر تعداد بالایی از محصولات با کیفیت یکسان وجود دارد. در پرینت اسکرین، به دلیل اینکه هر الگوی مش برای هر رنگ و بخش از تصویر، جداگانه ساخته می‌شود، اسکرین مناسب برای تیراژ کمتر و تولید اشیاء دستی و نیمه صنعتی است که نیاز به انعطاف بیشتر در طراحی دارند.

تفاوت چاپ اسکرین با چاپ افست
تفاوت چاپ اسکرین با چاپ افست
ارائه خدمات
مجموعه ما آمادگی ارائه انواع خدمات این حوزه را با بهترین هزینه و کمترین زمان دارد. برای مشاوره به منظور انتخاب بهترین روش مناسب نیاز شما ، ثبت سفارش و انجام کار، در کنار شما هستیم، با ما تماس بگیرید : 09011403011
درکنارشماهستیم